Dirogol, tidak boleh haid: Kisah tentera perempuan Korea Utara….

Seorang bekas tentera wanita Korea Utara mendedahkan, kehidupan sebagai wanita dalam pasukan ketenteraan keempat terbesar di dunia sangat berat sehingga kebanyakan mereka tidak mengalami haid. Dan rogol adalah kehidupan seharian untuk ramai askar wanita.

Selama hampir 10 tahun Lee So Yeon tidur di bahagian bawah katil tingkat, di sebuah bilik yang didiami dengan lebih dari dua puluh wanita lain.

Setiap wanita diberi laci kecil untuk menyimpan pakaian seragam mereka. Di atas semua laci sebagai orang meletakkan dua gambar berbingkai. Salah seorang daripada mereka adalah pengasas Korea Utara Kim Il-sung. Yang kedua adalah penggantinya yang mati, Kim Jong-il.

Sudah sepuluh tahun yang lalu dia meninggalkan Korea Utara, tetapi Lee So Yeon masih ingat kenangan bau beting konkrit di sana.

“Tilam yang kami tidur itu terbuat dari kulit biji-bijian, jadi semua bau badan meresap ke dalam tilam, jadi semua bau peluh dan bau lain meresap dan menetap di tilam.

“Kami biasanya berpeluh sedikit pada masa itu.”

Salah satu sebab adalah kemudahan terhad untuk mencuci.

“Sebagai seorang wanita, salah satu masalah paling sukar yang kita hadapi tidak mampu untuk mandi,” kata Lee So Yeon.

“Tidak ada air panas, mereka meletakkan hos ke sungai di gunung yang mengalirkan air secara langsung.”

“Kadang-kadang kita mendapat ular melalui hos itu.”

So Yeon, sekarang 41, adalah anak perempuan seorang profesor universiti. Ramai ahli keluarga lelaki mereka menjadi askar. Dan apabila kebuluran melanda negara pada tahun 1990-an, dia memasuki tentera yang berfikir bahawa mereka dijamin makanan setiap hari. Beribu-ribu wanita muda yang lain melakukan perkara yang sama.

“Kelaparan pada masa itu adalah tempoh yang sangat lemah bagi wanita di Korea Utara,” kata Jieun Baek, penulis Revolusi Tersembunyi Korea Utara. “Semakin banyak wanita memasuki tenaga kerja dan ramai yang dianiaya, terutama gangguan seksual dan penyalahgunaan.”

Adakah cerita pembelot itu boleh dipercayai?

Juliette Morillot dan Jieun Baek mengatakan bahawa kesaksian Lee So Yeon selaras dengan pengakuan lain yang mereka dengar sebelumnya. Tetapi mereka memberi amaran bahawa maklumat  harus diberi perhatian dengan berhati-hati.

“Terdapat keperluan yang tinggi untuk maklumat dari Korea Utara,” kata Baek.

“Ini membuatkan ramai orang begitu membesar-besarkan maklumat apabila memberitahu media, terutama jika media memberi mereka ganjaran,” kata Morillot.

“Banyak pembelot yang tidak mahu bercakap dengan media, sangat kritikal terhadap apa yang mereka sebut sebagai ‘pembela kerjaya’. Perlu diingat.

Sebaliknya, maklumat dari sumber rasmi Korea Utara, adalah propaganda tulen.

Tetapi untuk wawancara BBC ini, Lee So Yeon tidak dibayar.

Pada mulanya, semangat patriotisme yang didorong dan gotong royong semangat kolektif, Lee So Yeon yang ketika itu berumur 17 tahun menikmati kehidupan dalam tentera. Dia kagum dengan alat pengering rambut yang disediakan di sana, walaupun kerana elektrik sering mati, dia tidak banyak menggunakannya.

Rutin harian lelaki dan wanita hampir sama dalam tentera.

Latihan fizikal wanita cenderung menjadi sedikit lebih pendek – tetapi mereka diminta untuk melakukan kerja seharian seperti membersihkan dan memasak – padang yang dikecualikan daripada askar lelaki.

“Korea Utara adalah masyarakat tradisional yang didominasi lelaki, dengan peranan jantina tradisional,” kata Juliette Morillot, pengarang ‘Korea Utara Dalam 100 soalan,’ sebuah buku bahasa Perancis.
“Wanita masih dilihat sebagai ttukong unjeongsu, yang bermaksud” memusingkan periuk “, yang bermaksud mereka harus ‘tinggal di dapur di mana mereka sepatutnya.’”

Latihan yang ketat dan kekurangan bekalan makanan memberi impak besar kepada badan Lee So Yeon dan rakan sezamannya.

“Selepas enam bulan hingga satu tahun perkhidmatan, kami tidak akan lagi haid kerana kekurangan zat makanan dan keterukan alam sekitar,” katanya.

“Tetapi banyak tentera wanita gembira tidak mempunyai tempoh haid, kerana keadaan akan lebih buruk jika mereka mengalami haid dalam keadaan.”

Pembelot

Kira-kira 70% daripada pembelot Korea Utara adalah perempuan – fakta yang berkaitan dengan kadar pengangguran yang lebih tinggi di kalangan wanita
Lebih separuh berada pada usia 20-an atau 30-an, sebahagiannya kerana lebih mudah bagi anak-anak muda untuk berenang di dalam sungai dan untuk melakukan perjalanan dengan lebih keras.
So Yeon berkata bahawa tentera tidak memohon apa-apa peruntukan mengenai haid semasa perkhidmatan ketenteraannya, dan dia dan rakan wanita lain sering tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menggunakan semula pad yang digunakan.

“Sehingga sekarang wanita di Korea Utara masih menggunakan pad tradisional kapas putih,” kata Juliette Morillot. “Pad perlu dibasuh setiap malam supaya tidak dapat dilihat oleh lelaki.”

Dan Morillot, yang baru saja kembali dari perjalanan lapangan dan bercakap dengan beberapa tentera wanita, mengesahkan bahawa mereka sering tidak mendapat tempon mereka.

“Seorang gadis yang saya bercakap, berusia 20 tahun, mengatakan bahawa latihannya sangat sukar sehingga dia tidak mempunyai masa selama dua tahun,” katanya.
Lee So Yeon memasuki tentera secara sukarela. Tetapi pada 2015 Korea Utara mengumumkan bahawa semua wanita telah dirangka selama tujuh tahun dari usia 18 tahun.

Pada masa yang sama kerajaan Korea Utara mengambil dasar yang luar biasa, mengumumkan bahawa mereka akan mengedarkan tuala wanita berkualiti tinggi dengan jenama Daedong untuk kebanyakan askar wanita.

“Ini mungkin satu cara untuk menyelesaikan sesuatu,” kata Jieun Baek. “Pernyataan itu mungkin untuk memperbaiki imej terkini keadaan miskin bagi wanita. Ini mungkin satu cara menggalakkan dan membuat wanita berfikir, ‘Wow, kami akan dijaga.’ ”
Produk kebersihan baru-baru ini telah diedarkan kepada wanita dalam unit penerbangan, berikutan panggilan Kim Jong-un pada tahun 2016, produk kecantikan Korea Utara mesti bersaing dengan jenama global seperti Lancome, Chanel dan Christian Dior.

Walau bagaimanapun, tentera wanita yang ditempatkan di kawasan pedalaman tidak selalu mempunyai akses ke tandas swasta. Ramai yang memberitahu Morillot bahawa mereka sering membasahi di hadapan lelaki, menjadikan mereka merasa sangat lemah.

Perkhidmatan tentera di Korea Utara

Wanita Korea Utara harus berkhidmat sekurang-kurangnya tujuh tahun perkhidmatan tentera, dan lelaki minimum 10 tahun – ini adalah yang paling lama berkhidmat di dunia.
Dianggarkan bahawa sekitar 40% wanita berusia antara 18 dan 25 berada dalam perkhidmatan ketenteraan – dan dijangka terus berkembang, memandangkan perkhidmatan ketenteraan diperlukan untuk wanita dua tahun lalu.
Kerajaan mengatakan kira-kira 15% daripada belanjawan negara adalah untuk tentera, tetapi para ahli mengatakan jumlah itu dapat mencapai 40%
Pelajar berbakat khas – contohnya dalam sukan dan muzik – boleh dikecualikan daripada konsert

Pelecehan seksual, kata Baek dan Morillot, meluas.

Morillot berkata apabila dia bercakap mengenai isu rogol di kalangan tentera dengan askar perempuan, “kebanyakan mengatakan ia berlaku kepada orang lain.” Tiada siapa yang mendakwa telah mengalaminya secara peribadi.

Lee So Yeon juga mengatakan bahawa dia tidak pernah diperkosa semasa tentera antara tahun 1992 dan 2001, tetapi ramai rakannya telah mengalaminya.

“Panglima akan tinggal di kamarnya selepas jam pejabat, dan merogol tentera wanita tunduknya, ini diulang tanpa henti.”

Tentera Korea Utara mengatakan ia menangani gangguan seksual dengan sangat serius, dengan hukuman penjara tujuh tahun untuk mereka yang bersalah.
“Tetapi tidak ada orang yang sanggup bersaksi, jadi perogol sering melarikan diri dari undang-undang,” kata Juliette Morillot.
Juliette Morillot menambah bahawa sikap diam mengenai gangguan seksual di tentera berakar pada ‘sikap patriarkis masyarakat Korea Utara’ – ini pula yang membuat perempuan di ketenteraan dibebani tugas-tugas lain.

Perempuan dari latar belakang kaum miskin direkrut ke brigade pembinaan, dan ditempatkan di berek kecil dadakan atau pondok, yang sangat tidak selamat, katanya.

“Kekerasan dalam rumah tangga masih dianggap perkara biasa, dan tidak dilaporkan. Begitu juga di ketenteraan. Tapi saya benar-benar perlu menekankan bahawa budaya yang sama (gangguan) juga berlaku di tentera Korea Selatan.”

Lee So Yeon, yang berkhidmat dengan pangkat sarjan di unit isyarat yang berdekatan dengan sempadan Korea Selatan, akhirnya meninggalkan dinas tentera pada usia 28. Dia berasa lega mendapat kesempatan untuk menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarganya, tetapi juga merasa dia tidak bersedia menjalani kehidupan di luar kesukaran ketenteraan dan kewangan.

Pada 2008 dia memutuskan untuk melarikan diri ke Korea Selatan.

Dalam percubaan pertama, dia ditangkap di sempadan dengan China dan dihantar ke kem penjara selama setahun.

Tidak lama selepas meninggalkan penjara, dia mengambil percubaan kedua untuk melarikan diri. Dia berenang ke Sungai Tumen dan menyeberang ke China. Di sana, di sempadan, dia menunggu seorang perantara, yang mengaturnya untuk memasuki Korea Selatan melalui China.

 

Kredit: mentolpanas.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*