‘Malunya Aku’ -Hos Motif Viral Terkedu Bila Dengar Anak-Anak Tahfiz Baca Hadis. Benda Beginilah Yang Patut DiViralkan, Alhamdullillah

Selalunya kalau kita tengok program Motif Viral, semestinya hos rancangan tersebut akan kelihatan ‘gila-gila’ dan ada sahaja komen kepada tetamu yang hadir.

Namun begitu, dalam satu segmen ‘Motif Viral’ semalam menyaksikan bagaimana ketiga-tiga hosnya, iaitu Syafa Nisa, Hazeman Huzir dan Pink kehilangan kata-kata mereka.

Viral baru-baru ini mengenai anak-anak Tahfiz sedang melakukan kuiz untuk hafalan al-Quran mereka. Apa yang membuatkan kami kagum adalah usia anak-anak ini walaupun masih muda namun sudah menghafaz banyak juzuk al-Quran.

hafizah muda, hafal Al Quran, anak tahfiz, anak tahfiz di motif viral, rancangan motif viral jemput anak tahfiz

Dalam pada itu, anak-anak ini bukan sahaja menghafaz al-Quran tetapi juga hadis dan boleh mengingati jenis-jenis hadis tidak kira panjang atau pun pendek malah ayatnya juga.

Dalam sesi soal jawab tersebut, ustaz pusat Tahfiz berkenaan ada bertanya mengenai satu hadis yang agak panjang dan dijawab dengan penuh yakin oleh salah seorang pelajarnya.

hafizah muda, hafal Al Quran, anak tahfiz, anak tahfiz di motif viral, rancangan motif viral jemput anak tahfiz

Namun yang menarik perhatian apabila ketiga-tiga hos tersebut terkedu dan tidak terkata apa-apa, malah MH juga perasan ada ketika Haze berkata ‘malunya aku’ apabila melihat kehebatan anak-anak ini menghafaz al-Quran.

Ada juga yang seperti ‘termalu’ sendiri melihatkan anak-anak semuda 8 tahun sudah boleh menghafaz 7 juzuk al-Quran sedangkan kita sendiri bagaimana pula?

Memang lucu melihat ekspresi masing-masing, apa-apa pun, sememangnya tetamu program tersebut memberikan keinsafan buat diri penonton. Harapnya, selepas ini kita akan menjadi insan yang lebih baik daripada sebelumnya.

 

Kredit: kataustaz.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*