INILAH KHASIAT DAN KELEBIHAN DAGING KAMBING YG PERLU KITA TAHU…PATUTLAH RASULULLAH S.A.W SUKA MAKAN KAMBING…

Ramai yang sering mengadu sakit kepala apabila makan beberapa jenis daging terutamanya daging kambing. Kerana takutkan kolestrol yang tinggi, ramai juga yang menghidari daripada memakan daging ini.

Sebenarnya, rasa pening kepala itu merupakan tindak balas daging kambing itu yang mencegah penyakit darah tinggi dan obesiti.

Penyakit darah tinggi adalah berpunca daripada kolestrol dalam darah yang terurai daripada kolestrol kambing tersebut. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isi padu darah meningkat.

Pesakit darah tinggi akan mengalami gejala pening akibat peningkatan isi padu darah apabila memakan daging kambing.

Walaupun daging kambing berfungsi sebagai pengurai protein terbaik, pesakit darah tinggi tidak disarankan mengambil daging kambing sebagai terapi dan mengelakkan kesan yang diluar kawalan mereka.

Tetapi, bagi mereka yang tidak mengalami tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan risiko penyakit darah tinggi.

Apabila kolestrol gagal dicerna oleh hati,  lemak di bawah permukaan kulit akan terbentuk. Jika terlalu banyak lemaknya, ia akan menjurus kepada risiko obesiti. Pengambilan daging kambing oleh pesakit obesiti akan menyebabkan tekanan darah yang tidak stabil dan akan mengalami pening kepala.

Selain daripada itu, tahukah anda bahawa daging kambing juga pembakar lemak yang berlebihan dalam badan? Panas badan, berpeluh dan telinga berdengung merupakan antara pembakaran lemak daripada memakan daging kambing.

Khasiat & Kelebihan Daging Kambing 

Mencantikkan kulit
Mempunyai vitamin C semula jadi yang tidak dioksidakan
Membina dan menjaga ketahanan sel kulit
Menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit

Pengambilan protein secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit. Dan ia akan mudah dioksidakan dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga.

Proses ini yang menyebabkan kulit kelihatan gelap dan hangus sekirang berjemur di bawah sinaran matahari.

Kandung vitamin C dalam daging kambing memberikan daya ketahanan yang lebih terhadap kulit kesan tindak balas protein yang terkena cahaya matahari.

Untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik, amalkan sahaja memakan daging kambing!

Sumber: keluarga.my & google (gambar)

Kredi:abangbrian.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*